Monday, December 28, 2009

Bagaimana bisa ku selami hati mu UMMI?

..keluar sahaja dari perut ummi, aku menangis..ummi kata, bila hajar lahir je ummi sakit kaki..sejak tu hajar yang jadi tukang urut ummi..tapi aku tak kisah malah aku rela melakukan sekerap yang mungkin..tapi bila aku nak balik UM je mesti ummi kata, hm nanti siapa lah yang nak urut kaki ummi..aduh, sebak pula rasa..

..tahun demi tahun berlalu, masuk sekolah menengah (skip zaman tadika dan sekolah rendah)..cabaran makin banyak..huh, makin banyak la plak aku menyusahkan ummi..tak kira la papepun..tak perlu aku nyatakan tapi walaupun aku tak bermaksud tapi aku terasa sangat aku menyusahkan ummi..

..ku perhati siang ummi kerja balik pula nak uruskan rumah..aku ada juga membantu tapi tidak lah setabah ummi..kami adik beradik selalu susahkan ummi abah..mesti drg dah pening kepala dengan karenah kami adik beradik..nasib baik 5 orang je..hehe..kadang-kadang aku termenung sendirian memikirkan betapa ummi abah kuat dan tabah membesarkan kami..setiap kami mempunyai pelbagai perangai yang berlainan..dari kecil sampai lah besar..

..ku cuba untuk belajar jadi macam ummi..ummi selalu pesan, jangan mengeluh, buat je..jangan fikir sesuatu tu susah sampai kita pening kepala nak selesaikan..padahal mudah je..so, dari situ aku belajar untuk tidak mengeluh..just do it even penat buat benda tu..tapi ummi..tak pernah aku tengok mengalirkan air mata..lagipun ummi lagi banyak lagi benda yang perlu dibuat..dari soal kerja, keluarga, rumahtangga, dan dakwah..macam mana lah ummi boleh uruskan semua tu ye? Ya..sejak itu aku sudah menanamkan azam untuk jadi macam ummi..em, kena matang sikit untuk uruskan banyak benda..lagipun dah nak masuk 22 tahun..besar dah..(ummi kata aku tak matang lagi)..

..suatu hari tu, ummi dan abah takde di rumah..tinggal aku dan kakak aku..menguruskan keperluan adik-adik..kebetulan malam tu one of my sister kena pergi jambori..so kena hantar ke sekolah malam tu juga..tak tahu kenapa, adik buat hal sikit..apa lagi angin la jugak..habis dia kena marah..rasa-rasa tak pernah aku marah sampai macm tu sekali..senyap je dia kena marah..em..fikir-fikir balik rasa bersalah pun ada..sangat kesian pula tgk adik kena marah..tapi aku dah minta maaf balik..cool sikit kot..esoknya baru ummi balik..aku menceritakan semula pasal kejadian semalam..ummi kata, ai baru tinggal sekejap dah tak boleh nak urus..ouch! terkena la pulak..terdiam..termenung..termenangis pun ada..banyak aku bualkan dengan ummi..lepas ni kena belajar untuk stabilkan emosi..control..jangan mudah marah..(actually tak cepat marah tapi tak tahu kenapa hari tu terlepas..penat sangat kot)..

..so, masuk 22 tahun ni, aku berazam untuk berubah..fikir-fikir punya fikir..bagaimana bisa ku jadi seperti ummi? Bagaimana bisa ku jadi setabah seperti SITI HAJAR (isteri Nabi Ibrahim)?..tepuk dada tanya iman..bagaimana bias ku selami hatimu ummi? Wallahualam..

2 comments:

+akufobia+ said...

tak semuanya datang bila kita nak,tapi selalunya datang bila kita perlu.belajar dari pengalaman.(maybe itu sedari ummi yang dulu.+kita pun.)bila tiba masanya kita seberada dalam situasi sebagai seorang abah@ummi,kita akan automatic(@perlu belajar.)tahu apa yang perlu dibuat,apa yang tak perlu dibuat,macam mana nak manage itu ini.(bukan nak beralasankan tunggu masanya tiba,tapi kadang itu lah yang berlaku.kadang tak perlu selalu salahkan diri,tapi jadikan ia peringatan.)selamat menjadi sehebat@lebih hebat ummi.ummiummi kita semua hebathebat.sayang ummi.

hajarghazali said...

yup btul..jzzk khairan..