Wednesday, December 22, 2010

..Anniversary Ummi Abah ke-25..

Hepi Anniversary to both of u..

Buat Ummi & Abah..Happy Anniversary yang ke 25 tahun pada hari ni (22 Disember 2010)..huhu, x dapat nak celebrate sesama..sayang sgt both of u..so, koleksi gmbr ni hadiah utk Ummi Abah..chantek kan? Heee..terima kasih sebab lahirkan kami (Kaklong, Kakngah, Azzam, Hani & Nurin) dan membesarkan kami dalam suasana yang Islami dan bahagia..kami bangga jadi permata Ummi Abah..semoga family kita tetap atas jalan dakwah ni..(^^,)

Nota Seorang Anak:

Hari ini tiada senda dalam bicara

Deru air mata

Merupakan segalanya

Sang hati bicara sendiri

Bangunkan ummah bina generasi

Di bumi yang bertuah ini

Diriku mula mengenali

Matlamat hidup sebagai abdi

Kepada Allah Allahu Rabbi

Diriku ini sebebas unggas

Terbang riang di angkasa raya

Menyanyi merdu irama kalbu

Indahnya..Indahnya Oo..indahnya

Wahai generasi dengarlah pesanan ini

Bumi ini bumi bertuah

Suburnya sesubur tanaman di lembah

Melahirkan insan berjiwa tabah

Kutiplah mutiara mutiara indah

Untuk bekalan diri berpindah

Sebelum jejak kaki melangkah

Sebelum penyesalan membawa padah

Sahabat seperjuangan

Usah digentar musuh di hadapan

Pandanglah di depan balasan Tuhan

Syurga Firdaus menanti kalian

Teruskan Oo..teruskan

Perjuangan menegak kebenaran

Di dalam kebungkaman akhir zaman

Selagi hayat dikandung badan

Wahai teman seperjuangan

Dengarlah harapan ku ini

Pohon untukku dalam doamu

Diriku pejuang Islam yang satu

Diriku pejuang Islam yang satu..

ISTIMEWA UNTUK:

Anakanda Huda

Anakanda Hajar

Anakanda Abdullah

Anakanda Hani

Anakanda Nurin


Tuesday, December 21, 2010

..buat projek JOM!!...


Secara teori kita ada 19,331 fans. Tolak tak aktif tinggal 10,000. Kos Kilang Roti Palestin RM 630,000. Kalau seorang sumbang RM 63 dah cukup satu kilang. Mcamana kalau korang print poster ni dan ajak kwn, bos, keluarga, org kampung, kariah masjid, jiran, cikgu, murid, dll. Jgn banyak, minta seorang RM 50 je. Tentunya kilang roti Malaysia di Palestin ini akan cepat menjadi kenyataan. Aqsa Syarif target 3 bulan siap.
(dipetik dari Facebook Aqsa Syarif)

"Projek diurus oleh wakil kita(Aqsa Syarif) iaitu Persatuan Islam Jabalia org Gaza sendiri. Kita dah ada kandang lembu susu yang telahpun menghasilkan laban (yougurt) dan keju. Roti pelengkap diet mereka disana. Tentu boleh kempen saudara mara untuk projek ini. Target 3 bulan..."
(Ustaz Hasanuddin-Pengerusi Aqsa Syarif)

Wednesday, December 15, 2010

..congrats!..

Tahniah both of u..walau pun saya x kenal pengantin lelaki tapi Puan Amariah satu batch dengan saya masa form 3..dah besar dah awak ye..jumpa2 dah kawen..huhu..Incik pengantin lelaki sila jaga kawan saya ni dengan baikk ye.. :)


Puan Amar dengan kawan2 dia kot..hehe, x kenal..

Pelamin yang chantek!

Bertakhta adat dan bersendikan sunnah rasul mendirikan istana kasih tanda termeterai ikatan dua hati yang sejati..

~11 Disember 2010~

Lepas sudah another G7 SMIH JB..who's next?? Adakah saya?? Oh sudah semestinya tidak..sabar ye Mr. Belog..Lepas ni ada 2 lagi kawan saya se 'batch' 7 yang akan menamatkan zaman dara mereka..hm..nanti saya akan kongsikan bersama..

Buat sahabatku Amar, tahniah buatmu..sesungguhnya tanggungjawab yang bakal enti pikul sangat berat..mental, fizikal, rohani terutamanya perlu sangat kuat untuk hadapi mehnah akan datang..

Matanglah dalam berfikir dan menyelesaikan masalah, bawa berbincang sekiranya ada perselisihan, insyaAllah everything is gonna be alright..layanlah Abg Suami selayaknya, hormatilah dia, sanjungilah dia, jaga maruahnya..hatimu hanya untuknya..tetapi jangan sampai cintamu kepadanya melebihi cintamu kepada Allah..mohonlah kpd Allah agar dimudahkan segalanya.

Sekiranya Amar sudah punya anak, didiklah selayaknya menurut acuan Islam, cintailah dia..jika dia nakal, marahilah dia dengan penuh hikmah dan lemah lembut.

Uwaaaa...walaupun saya sedih tapi saya gembira sebab kawan saya dah dibuka hatinya untuk pikul tanggungjawab berat ni. Bagaimana dengan saya? Atau anda2 semua? Hehe, sabar..Allah akan bagi kalau tiba masanya..DIA tahu bila kita bersedia..
Wallahu'alam..


p/s: Uhuk2, nak kawen jugak!!



Tuesday, December 14, 2010

..ke Janda Baik..

Assalamu'alaikum wbt..

Menemui sahabatku Mr. Belog, semoga incik berada didalam keadaan bersih daripada sawang..oleh itu, saya ingin mengupdate Mr. Belog supaya terus 'sehat'. Tujuan saya menulis warkah ini adalah untuk menceritakan pengalaman saya semasa saya pergi ke Janda Baik..Bukanlah bercerita tentang seorang janda yang baik tetapi dah nama tempatnya Janda Baik..kalau nak tahu asal usul nama tempat ni boleh lah incik click belog 'Kakak Sarah' atau pergi ke FB beliau. Weee..

Ha, kenapa saya pergi tempat ni..Mr. Belog tanyalah..ha, tanya cepat..ok, macam ni, sebab saya pergi tempat ni adalah kerana Puan Naqibah saya telah meng'call' saya..sebelum exam lagi untuk bawa saya pergi ke sini..mula2 cam malas tau sebab dah set mind lepas exam nak terus 'fly' ke Jay Bee iaitu hometown saya..bila saya dapat tahu pergi ke Janda Baik, lalu saya terus menyetujukan diri..wuhuu..nak tahu kenapa? Ha, em..sebab Janda Baik adalah impian saya masa kanak2 ribena lagi..(walaupun sekarang ribena dan bercampur dengan lemon..huhu)..oleh itu ye Mr. Belog, pada awalnya memang niat saya sedikit melencong tapi lepas tu, saya perbaharui niat..Alhamdulillah, Allah membuka kunci pintu hati saya untuk berdamai dengan alam..
Lain kali saya bawa Mr. Belog ke Janda Baik ye..hehe...untuk ke sesuatu tempat, mesti ada tujuan dan matlamat dan juga objektif kenapa ye kita pergi..so, Mr. Belog kena tahu apa saya buat kat sana based on tema program kali ni.."Kelestarian (bukan kelas tarian eh) Tarbiyah, Kecemerlangan Dakwah." Subhanallah! Tema dia agak menggugat hati kecil saya. Maklumlah saya bukannya da'ieyah yang hebat tapi saya sentiasa berusaha nak jadi yang terbaik untuk diri, keluarga dan ummah..insyaAllah (sambil menyanyi kecil lagu Maher the Zain..wahaha..)..serius2..maaflah incik Mr. Belog, saya suka selitkan ketakseriusan ni..
Ok lah Mr. Belog, disini saya ada lampirkan beberapa keping gambar untuk tatapan Mr. Belog tersayang..walaupun gambarnya tak berapa chantek, tapikan sebenarnya ia sangat chantek jika dilihat dengan mata hati. Subhanallah. Saya mengimpikan untuk bawa my family, my future family also my future hubby (wow) and my anak usrah ke sini. Ameen ya Rabb! Saya nak mereka ni rasa apa yang saya rasa. Berdamai dengan alam dan nilai dengan nilaian IMAN..

Firman Allah swt:
"Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kekuasaan) Allah bagi orang yang beriman." (al-Hijr:77)


Kuliah malam oleh Akh Azim. Banyak teori yang dikongsi sebab dia ni engineer yang berkaliber. Wuhuuu. (lain kali saya cerita)

Ha, ni tempat check point untuk cari sumber bahan semulajadi utk dijadikan hadiah kpd grp lain.

Hutan lagi..manyak tinggi pokok-pokok kat sini..tarik nafas, hembus ikut molot..sedapnya..oksigen yang segar bugar..

Jeng..jeng..jeng..ha, nilah tempatnya..yay dah sampai..Pondok Impian! (empunya tempat ni Tamam Idris dan isteri, Mariati..pelakon tu..cuba Mr. Belog search nanti)

Sekumpulan puan mama yang bertungkus lumus menjayakan program ni. Tq makciks..ada yang bawa anak2 lagi..semangat syuyukh..subhanallah!

Ni salah satu chalet utk didiami..nak tahu, tempat2 ni sangat dijaga..bersih tip top punya la. Lena tdoq naa..RM140 satu malam.

Tu diaa..orang-orang kuat Wanita IKRAM Petaling Jaya..dr kiri, Kak Nik, Kak Mela, Kak Nida, Makcik Chom..yg pegang kertas tu Kak Yah..semua mantap dan hebat..kena kutip mutiara2 dari mereka..drg ni happening gtu..gelak sakan tau..hahaha..

Ni lagi..gabungan org muda dan tua. Yang tgn menggawang2 tu ibu kepada Faizal Tahir, Makcik Muzi..dan duduk didepannya adk FT, Kak Amal. Berjumpa jgk kita disini ye. Dulu drg ni org Bandar Baru Uda, JB jiran saya..

Mr. Belog tidak dibenarkan gelak..hahaa..ni la menara impian..task kumpulan kami..kena bina menara impian dr botol dan ikat. Nak tgk sape plng tggi dan stabil. Tapi kumpulan kami of kos la x menang kan sebab terlalu-lalu kreatif..(korang yang sedang membaca ni kalau nak gelak, tutup mulut ye..)

Ni hasil tangan kami..ank2 dara dan mak dara..jambangan bunga dan kad kasih sayang..jangan tak tau, group kami menang tau. (melompat lebih tinggi)


Teratak Anisa: Taktahu rumah sape, main redah je..sgt chantek kan? kan? Saya mau ini rumah.

Makcik Chom tanya, macm mana nak buat air sungai benti..jwpnnya: Tangkap gmbr. Sume org bengang dgn saya sebab drg tak sempat fkr saya dh jawab. Well, best woman win! Ahaks..

Saya bersama my usrahmate yang setia..since acaci (Asasi) until now tahu..ktorg pun housemate. Boleh tgk belog dia 'Ukhti Sofwah'.

Ni gambar curik dari belog Kakak Sarah sbb saya malas nak edit..

Alhamdulillah, syukur sangat Allah pilih saya untuk pergi ke program2 macam ni. Walaupun letih (masih sakit badan sebab jungle trekking hari tuh.uwaa)..tapi nikmat tarbiyahnya sangat lumayan! Betul ni tau..jangan mengeluh kalau dipilih untuk ditarbiyah..

Tarbiyah ar-Rasul: a) Membaca (tilawah)
b) Membersihkan jiwa (al-Jumu'ah:2)
c) Mengajar apa sahaja dari al-Quran (al-Kitab)
d) Mengajar al-Hikmah (hadis@kebijaksaan)

Ada satu hadis ni, hadis Spiderman..hehe..Mr. Belog jangan salah faham dengan saya. Sesiapa yang tgk cter spiderman ni akan tahu. Pakcik kepada spiderman ni cakap kat dia..
"U have a great power, so u can make a great responsibilities!"
So, tarbiyah tu advantage tahu..gunakanlah ia dengan kekuatan yang kita ada..

"The choices of living of life is not an option"..our world is going nuts so kte pun kena jadi nuts juga lah..haha..ye ke..kerja besar utk hasil yang besar lah..lebih kurang macam tu lah yek..

Sampai disini sahaja warkah yang dapat saya coretkan buat Mr. Belog. lain kali saya tulis lagi ye. Saya harap Mr. Belog sentiasa update IMAN dengan memahami ayat-ayat Quran, xpe saya tahu Mr. Belog tak boleh baca tu saya akan bantu..saya harap kita sama2 bergabung tenaga (ala, macam Gohan(ank Goku) gabung dengan Trunks (ank Bezita) menghasilkan Super Saiya)..untuk menghasilkan gelombang dakwah ye..ameen, Insyaallah!

Baiklah saya ingin mengundur diri. Ada masa kita jumpa lagi. Saya akhiri dengan ucapan sekian terima kasih sebab sude membaca warkah terhebat abad ini..ahaha..Wallahu'alam..




Monday, December 6, 2010

..kisah balang kaca..

alt

Seorang pensyarah di Kolej Safir yang bernama Dr. Izwan kelihatan sudah bersedia memulakan kelas falsafah beliau. Suasana di dewan kuliah sunyi sepi dan para pelajar nampaknya sudah bersedia mendengar syarahan daripada Dr. Izwan.

Kelihatan di atas meja Dr. Izwan terdapat sebuah balang kaca yang besar dan secawan air kopi yang sungguh harum aromanya. Tanpa berkata apa-apa, Dr. Izwan meletakkan beberapa biji bola golf ke dalam balang kaca tersebut sehingga penuh. Kemudian, Dr. Izwan bertanya, "Wahai para pelajarku, adakah balang kaca ini sudah penuh?"

Para pelajarnya menjawab, "Ya, balang kaca itu sudah penuh."

Kemudian, Dr Izwan memasukkan beberapa biji manik ke dalam balang tersebut dan menggoncangkannya. Manik-manik tersebut mengisi ruang-ruang kosong di celah-celah bola golf di dalam balang tersebut. Dr. Izwan bertanya lagi, "Wahai para pelajarku, adakah balang kaca ini sudah penuh?"

"Ya," jawab para pelajarnya.

Kemudian, Dr. Izwan mengisi pula balang tersebut dengan pasir pula. Dengan mudah pasir-pasir tersebut mengisi ruang-ruang yang masih ada di dalam balang kaca tersebut. Dr. Izwan tanpa segan silu bertanya lagi, "Wahai para pelajarku, adakah balang kaca ini sudah penuh?"

"Ya," jawab para pelajarnya yang nampaknya agak keliru dan terasa seperti diperbodohkan.

Kemudian, dengan yakin Dr. Izwan mengisi balang kaca tersebut dengan air kopinya. Kedengaran suara seperti orang ketawa kecil. Suasana di dalam dewan kuliah mula hingar-bingar seketika. Dr. Izwan sambil tersenyum sinis bertanya, "Adakah balang kaca ini sudah penuh?"

Para pelajarnya menjawab, "Ya, sudah penuh."

Seorang pelajar Dr. Izwan mengangkat tangan sambil bangun dan bertanya, "Kenapakah Dr. Izwan berbuat demikian?"

"Baiklah saya akan terangkan sebabnya... balang kaca ini melambangkan kehidupan kita semua. Bola golf itu pula melambang perkara-perkara yang paling penting yang perlu diisi ke dalam kehidupan kamu seperti agama kamu, amal ibadah, pelajaran, ibu bapa, keluarga dan sekiranya tiada perkara lain pun kehidupan kamu tetap juga penuh. Manik-manik kecil itu pula umpama perkara-perkara keperluan kamu seperti rumah, kereta, pangkat dan sebagainya. Begitu juga pasir tersebut melambangkan perkara-perkara kecil yang lain dalam kehidupan kamu," jawab Dr. Izwan dengan yakin dan gayanya yang tersendiri.

"Cuba kamu bayangkan jika balang kaca tersebut diisi bermula dengan pasir, sudah tentu ruang untuk bola golf dan manik amat terbatas. Begitulah juga kehidupan, jika kita hanya menghabiskan tenaga dan masa hanya kepada perkara kecil dan remeh... pasti dan pasti kita tiada lagi ruang masa dan tenaga untuk perkara-perkara yang penting dan bermanfaat," Dr. Izwan menyambung.

Tiba-tiba seorang pelajarnya bertanya, "Habis... air kopi tu melambang apa pula?"

Sambil tersenyum Dr. Izwan menjawab, "Walau sesibuk mana pun kamu semua, ketahuilah bahawa kamu masih lagi punya waktu untuk minum secawan kopi bersama ibu bapamu."

Wahai kawan-kawanku sekalian... jika kita berasa kehidupan ini terlalu banyak perkara yang perlu diuruskan sehingga anda merasakan masa selama 24 jam itu tidak cukup... sebenarnya kitasilap!

Berfikirlah dengan akal berpandukan Iman di dalam hati... tentukan yang mana satukah prioriti. Jangan lupa fahami sedalam-dalamnya tafsiran surah Al-'Asr!

p/s: Mengambil kesempatan sempena Maal Hijrah kali ni..mohon maaf pada semua yang mengenali diri ini, or ada terlepas kata dalam entri2 yang lepas..moga cerita ni menjadi pengajaran buat diri dan semua yang membaca..Selamat Tahun Baru dan moga di hari2 yang mendatang penuh dengan barakah dan rahmat.. (^^,) Sayang kamoo!

Tuesday, November 30, 2010

..mahalnya mahar seorang wanita..



Jadilah diri anda lebih lembut
daripada tiupan angin yang sepoi-sepoi
dan lebih tinggi cita-citanya di dunia
daripada bintang di langit

Abu Talhah mengajukan pinangan untuk menikahi Ummu Sulaim binti Mulhan. Dia menawarkan mahal yang sangat mahal. Tiba-tiba dia sangat terkejut dan lidahnya menjadi kelu ketika Ummu Sulaim menolaknya dengan angkuh. Ummu Sulaim berkata, " Sesungguhnya tidak mungkin aku menikahi lelaki musyrik. Bukankah kamu mengetahui, wahai Abu Talhah, bahawa tuhan-tuhan kamu dipahat oleh Abu Fulan dan apabila kamu membakarnya, maka dia akan terbakar?."

Abu Talhah merasakan tekanan yang sangat berat. Lalu, dia pun pergi begitu saja dan hampir tidak percaya pada apa yang dilihat dan didengarnya. Akan tetapi kerana cintanya, Abu Talhah kembali lagi dengan membawa mahar yang lebih besar dan janji kehidupan yang lebih menyenangkan, dengan harapan hati Ummu Sulaim tunduk dan menerimanya. Namun Ummu Sulaim berkata dengan sopan santun, "Lamaran anda tidak sepatutnya ditolak wahai Abu Talhah, namun anda adalah lelaki kafir sedangkan aku adalah wanita muslimah. Tidak boleh dan tidak sah bagiku untuk menikah denganmu."
Abu Talhah berkata, "Apa yang engkau inginkan?." Ummu Sulaim bertanya, "Apa keinginanku?." Abu Talhah bertanya,"Apakah emas dan permata?." Ummu Sulaim menjawab," Aku tidak inginkan emas atau permata, tetapi yang aku inginkan adalah Islam darimu." Abu Talhah bertanya, "Siapa yang dapat menuntunku untuk itu?." Ummu Sulaim menjawab, "Rasulullah saw dapat menuntunmu untuk itu."

Bergegaslah Abu Talhah menuju Rasulullah saw yang ketika itu sedang duduk bersama sahabat-sahabatnya. Ketika Rasulullah saw melihat Abu Talhah, beliau berkata,
"Telah datang kepadamu Abu Talhah, sedang kedua matanya memancarkan sorotan cahaya Islam."

Abu Talhah datang kepada Rasulullah saw dengan menceritakan apa yang dikatakan oleh Ummu Sulaim. Akhirnya Abu Talhah pun menikahi Ummu Sulaim dengan mahar seperti yang dimintanya, iaitu masuk agama Islam.


Moral value: Sesungguhnya wanita itu adalah teladan bagi setiap wanita yang menginginkan kemuliaan dan berusaha meraih keutamaan. Hanya dengan Islam lah, hidupmu akan bahagia.

~Tidak ada perkara yang mengangkat darjat seorang wanita seperti halnya menjaga kehormatan~

Thursday, November 25, 2010

..go jaja! fighting! 3..

Penantian untuk menghadapi exam sem ni sangat lama..hmpir sebulan study weeknya..utk k.ngah la..balik JB 3 minggu, then kat umah sewa kat KL dalam seminggu b4 exam..tak tahulah nape macam x sabar je nak habis exam..tengok housemates semua dah pergi ke UM, k.ngah masih di umah sewa x keluar2..gaya macam wanita mithali je..ahaks!..x lah, malas nak keluar..duduk je umah ngadap notes tersayang~ *sigh..

So, k.ngah saje amek kesempatan tulis blog, sbb memang x sempat la kan nak karang nota..ha ha..macam dah khatam study...jadi, dengan ini, k.ngah nak buat pengumuman penting! Jeng3..bukan pengumuman kahwin lah, cepat je korang ye..pengumuman k.ngah nak start exam esok dah!!..(semangatnya..)..pd hal orang lain dah habis..

Berikut adalah senarai subjek yg k.ngah amek semester 5 ni: Walaupun korang xnak tahu..but, sharing is caring kan?? Ngee

26/11 - SHES 3351 : Marine & Estuarine Microbiology (8.30a.m)
29/11 - IAEU 2110 : Falsafah Islam (11.30a.m)
1/12 - SHES 3358 : Diagnostic Microbiology (8.30a.m)
2/12 - TAEA 1331 : Elektif Bahasa Arab (11.30a.m)
6/12 - IQEU 2110 : Al-Quran & Sains (8.30a.m)
8/12 - SHES 3359 : Agriculture Microbiology (11.30a.m)


Ok, tu je..nak sambung study..ha, yang tengah membaca ni k.ngah doakan semoga berjaya di dunia akhirat..

Pesanan & nasihat untuk diri sendiri dan sesiapa yang sedang membaca post nih:

1) Kita sungguh2 baca dan hafal nota pelajaran, tapi tak kan tak sempat nak baca Quran dan mengulang hafal??

2) Kita boleh stay up sampai tengah malam even ada yang tak tdo lagi tu, tak kan tak sempat nak qiam?? (ni memang untuk diri sendiri ni..huhu)

3) Kita memang banyak masa untuk diluangkan pada pelajaran tapi tak kan x sempat nak baca sehelai dua buku2 ilmiah even mathurat??

4) Bila kita tertekan dan stress tengah2 study, kita tahu nak ngadu pada siapa..tenanglah dan bertawakallah pd Allah..DIA akan bantu..jgn stress2 tau..relax2..

Ingatlah sayang-sayang di luar sana dan sayang disini, matlamat kita belajar dan exam ni perlu jelas sejelasnya..niat sebagai ibadah, dan semuanya kerana Allah..kita taknak dipandang sebagai Muslim yang hanya tinggi dalam pointer, tapi satu pun tidak memberi kesan dan sumbangan pada ummah..bukan pointer yang dikejar...kalau kita faham kenapa kita belajar insyaAllah kejayaan yang akan kejar kita!! Yakinlah dengan janji Allah..kalau dengan Allah pun kita masih lagi ragu2, fail..bukan setakat tu je..dapat 'F' siap..4 flat yang kita banggakan? Betul ke? Tapi kalau tujuan hidup masih belum jelas, bukan ke tu namanya FAIL jugak?? Astaghfirullah, moga kita tidak termasuk dalam golongan ni..ish2..emo pulak..

Jadilah pemuda pemudi sebagaimana pemuda di zaman Rasulullah..sangat tabah dan cekal..muda lagi dah dipenuhi dengan ilmu yang pelbagai..kita? We are in comfort zone..so, didiklah hati, diri untuk tidak terlalu dimanjakan..cabaran ni paling besar, Jihad paling besar ialah melawan nafsu..mujahadah..bagaimana? Ada orang tanya dalam FB, gmana ya mau mujahadah? Allah bagi kita akal & nafsu..nilailah sesuatu itu dengan nilaian akal, bukan jadi hamba pada nafsu..bahaya..think before u act..ok my dear..

Dah2, tadi kata nak study, hehe..bebel kat cni pulak..wallahu'alam..

p/s: actually kena target juga untuk dapatkan dean list, doakan k.ngah agar dimudahkan dan diberi kesenangan menjawab soalan ye..(^^,) Untuk korang juga..

Monday, November 22, 2010

..from someone..

Pada suatu hari di sekolah, seorang murid bertanya pada seorang guru. Ketika itu guru tersebut sedang mengajar mengenai kasih sayang.

Pelajar: Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang? Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu: Ok, kamu ikut apa yang cikgu suruh. Kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput didepan kamu. Pilih yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali. Dan petik rumput yang PALING cantik, bawa ke kelas.

Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun ditangannya. Cikgu bertanya kenapa tiada rumput yang dipilih?

Pelajar: Tadi masa saya berjalan, saya carilah rumput yang PALING cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang PALING cantik, maka saya pun terus ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang, sayan tak jumpa pun yang PALING cantik. Mungkin ada diantara yang di belakang saya tadi rumput yang paling cantik tapi cikgu kata tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

Cikgu: Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita mencari lagi yang lebih baik dari itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaiknya. Jangan menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Semoga yang berlalu tidak berulang lagi dan ingatlah orang yang paling kita sayang itulah yang PALING cantik dan paling baik. Mahupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi..wallahu'alam..

p/s: Hargai seseorang sekeliling kita..terima kelemahan dan kebaikan mereka seadanya..sayang diri dan keluarga kita..selagi diberi peluang bernafas di muka bumi ini, manfaatkanlah diri kita semaksimumnya! Ingat, dalam diri kita juga turut ada orang lain..suatu hak yang perlu ditunaikan!

Sunday, November 7, 2010

..angan-angan Sang Siput..

Perkongsian yang kakngah ambil dari Group Alumni SMIH..sama2 ambil iktibar..


Sebenarnya, perasaan itu tidak baru. Memang sudah selalu je pun rasa begitu – rasa sluggish, rasa lembab buat kerja. Namun apa yang berlaku malam ini, benar-benar mengetuk kepala saya!

.

Cerita bermula ketika saya bertugas oncall di Accident & Emergency Department (A&E) 2 hari yang lalu. Saya dihadapkan dengan kes seorang ibu berusia 40-an, yang telah overdose makan panadol, sebagai percubaan untuk membunuh diri. Wanita itu menelan 30 biji (? sebenarnya tak pasti total berapa biji) panadol, beserta sebotol arak jenis vodka, kemudian terus pengsan tidak sedarkan diri. Suaminya menemui beliau dan terus membawanya ke A&E. Ketika saya bertemu dengan wanita itu, beliau sudah sedar, airmatanya bergenang. Dia menggigil-gigil, sambil mengadu sakit kepala, sakit perut serta muntah-muntah di A&E. Rawatan antidot N-Acetylcysteine segera dimulakan, kerana level panadol dalam darahnya sangat tinggi, melebihi paras bahaya.

.

Malam ini, apabila keadaan lebih tenang, setelah beberapa hari duduk di dalam wad, dan organ-organnya semakin pulih, saya datang semula bertemu dengan ibu itu untuk melihat keadaannya. Beliau mesra dan mudah diajak bersembang. Rupanya beliau amat tertekan semenjak kematian anak gadisnya 2 tahun lalu. Namun, beliau menyesal dengan percubaannya membunuh diri dan merasa takut dengan diri sendiri.
“I know I must find inner peace. I need it so much. Last night, a nurse from Philippines came to me, and invited me to join a Buddhist Group. She said this will help me to find my inner peace, calm my soul. I am so thankful to her. I am willing to try anything! She gave the name of the place and the time of their event. I will definitely go to that.”

.

Saya tergamam. Tidak terkata apa. Lidah terasa kelu. Saya rasa saya sudah ‘tertinggal bas’! Tertinggal jauhhh. Mereka begitu pantas. Mereka sudah mendahului, menawarkan jawapan kepada pertanyaan, menarik tangan orang yang mencari, menyediakan jalan. Alangkah tingginya semangat mereka, alangkah hebatnya usaha mereka, alangkah izzahnya mereka dengan ajaran yang mereka bawa.
Di mana kita? Di mana aku?

.

Islam – Bukan kita tidak tahu. Bukan kita tidak yakin. Bukan kita tidak izzah. Bukan kita tidak mahu. Kan?
Sebenarnya.. nak je kan, suka je kan pada kebaikan, suka je baca tentang kehebatan Islam, suka je mendengar berita gembira tentang kecemerlangan umat Islam, suka je kalau ramai orang mengagumi dan menyanjung Islam.
Cuma……………………………..
Dengar perkataan ‘dakwah’ saja telinga kita terasa ngilu. Suruh bergerak menceritakan Islam, kita rasa tak mampu. Alahai.. usahlah bercerita jauh-jauh, hendak mengislamkan orang Islam sendiri pun kita terasa kaku. Diri sendiri pun rasa tak terseru.

.

Namun yang anehnya, di sebalik perasaan lemah dalam diri itu, usaha bergerak untuk mencari kekuatan tetap tidak kelihatan. Kadangkala bila rasa sudah tertinggal, kita semakin malas pula untuk mengejar! Rasa sudah jauh. Rasa tidak mampu. Lantas kita berdalil dengan

.

..

“Allah tidak membebani seseorang melainkan dengan apa yang terdaya olehnya..” (Al-Baqarah : ayat 286)

.

oh.. sejauh mana kita mengenali ayat firman Allah yang satu ini?
Mari kita renungi ayat ini secara yang penuh.

“Allah tidak membebani seseorang melainkan dengan apa yang terdaya olehnya.
Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (mereka berdoa dengan berkata):
‘Wahai Tuhan kami!
Janganlah Engkau mengira kami salah jika kami terlupa atau kami tersilap.

Wahai Tuhan kami!
Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami.

Wahai Tuhan kami!
Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya.

Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami.
Engkaulah penolong kami; oleh itu,tolonglah kami untuk MENCAPAI KEMENANGAN terhadap kaum-kaum kafir.’ ” (Surah Al-Baqarah : ayat 286)

.

Ayat al-Quran ini adalah doa seorang pejuang!
Ia ayat yang menggambarkan ketabahan, bukan alasan bagi jiwa yang sukakan kerehatan.

.

Bukankah.. kalau rasa lemah, maka pergilah kepada sumber kekuatan? Datanglah dekat, bukan menjauh.
Kalau selama ini sudah rasa lambat, maka ayuh berlari!
Lontar ketepi perasaan malu dan rendah diri.
Itu bisikan-bisikan yang tidak pernah menguntungkan. Atau mungkin sebenarnya kita yang sudah sayang dengan zon selesa kita?‘Biarlah di takuk yang lama. Esokkan ada..’
Semangat berubah menjadi lebih baik yang saban hari kian meluntur, seperti warna seluar jeans.. makin disental, makin lusuh. Makin diajak dan disuruh, makin menolak dan menjauh. Macam itukah refleksi iman kita?

.

Antara mahu dan mampu..
Mahu menjadi lebih baik atau tidak? Buktikan. Mahu berlari laju? Ayuh, Allah memerhati langkahmu.
Mampu atau tak mampu, serahkan saja kepada Allah Yang Maha Tahu.

.

Sesungguhnya cita-cita dan angan-angan itu terlalu berbeza.
Dan yang membezakan antara keduanya… adalah usaha.

Tuesday, October 26, 2010

go jaja! fighting!


.salam sayang semua...


Alhamdulillah, semester ini sudah sampai ke penghujungnya..macam-macam ragam yang dapat kakngah tengok sepanjang sem ni terutamanya di Iman Villa sendiri..rumah akhawat ni..huhu...dah banyak assignment, test, quiz, projek or pape je lah semuanya boleh membuatkan kepala ni macam nak meletop tahap apa dah...

Emosi pun dah bercampur baur..penat, marah, geram, tensyen, sedih, rindu nak balik..hailah...sabar...sabar...sabar..sabar...itulah lumrahnya tau...kalau x, xyahlah susah-susah nak datang UM ni weh...dok rumah je lah..tapi tupun kena buat keje jugak..

Xpe2...lagi satu sem je nak habis..so, laluilah dengan penuh tabah dan sabar..insyaALLAH, setiap permulaan tu memang akan bersusah dulu sebab...pengakhirannya pasti manis..ameen...

Muhasabah diri sikit ni, juga untuk kawan-kawan yang sudi baca post ni..

1) Tengah tensyen2 tu, jangan di layan sangat perasaan tu..sebabnya, syaitan lagi senang nak cucuk jarum..a'uzubillahiminassyaitonirrajim....

2) Sentiasa maniskan muka anda sebab...bila muka masam je, kita sendiri yang akan penat bukan orang lain..orang lain yang tengok muka kita yang masam ni pun cam x lalu je tengok...ekspresi muka kita akan effect orang lain..orang akan takut nak tegur, nak berkawan, nak bertanya...bila dah jadi macam tu, ia akan menzalimi diri orang dan kita sendiri...pahala pun kurang..kita dapat pahala tau bila menggembirakan orang..senyum.. :)


3) Ada masa kita sibuk sangat..ada masa kita lapang la pulok...jadi, penuhilah masa kita dengan benda-benda yang berfaedah..isilah dengan ibadat dan mendekatkan diri dengan Allah..insyaAllah masa kita yang tengah sempit tu, Allah akan gantikan di masa yang lain..hubungan dengan Allah kena jaga, barulah Allah akan jaga kita..huhu...maybe sebab kita sendiri jauh..sebab tulah apa je kerja yang kita buat macam x setel..so, ni antara tips yang boleh kita buat sama2 ye:

a) Banyakkan baca Quran dan tadabbur maknanya

b) Banyakkan solat sunat..rawatib, dhuha, hajat, istikharah (mintak bantuan Allah untuk tolong kita buat pilihan yang betul sepanjang hari)..dan banyak lagi...

c) Qiam!! Bangun..bangun..kuatkan diri untuk bangun...mengadu pada Allah..Allah tak kan sia-siakan hambaNya yang meminta padaNya..tahajud cinta..curahkan segala cinta pada Dia..berdoalah..kalau susah sangat nak bangun, tidurla awal..sebelum tu amalkan Surah al-Mulk dan set mind untuk bangun..insyaAllah akan terhasil..wokeh!

d) Buat hafalan ayat2 quran..ni membantu jugak kita nak ingat nota2 study tuh..letak kan target..aku nak hafal juz amma..ehehe..mesti kes banyak x ingat ek...so, ulang lah...yo..

e) Mathurat jangan tinggal pleazelah! Pagi2, petang2..amalkan tau..sebab diri kita sentiasa terdedah dengan benda yang kita sendiri x pasti..maklumlah, dah nak exam ni, tensyen lah..sibuk sangat study sampai solat pun lambat, Quran tunggang langgang..senanglah 'benda2' tu nak kacau...so, protect yourself dear!!

f) Important things! Solat jemaah...subuh, zohor, asar, maghrib, isyak...subhanallah, nikmatnya terasa! Solat ramai2, aminkan doa ramai2, lepas tu kita salam kawan kita, x cukup lagi boleh peluk lagi kawan kita..hilang segala amarah, geram..terhapuslah dosa..sebab kita saling memaafkan dan memberi maaf..besar kan nikmat yang Allah bagi?...hehe..cubalah!

4) Ok..selain tu kita buat lah aktiviti yang best2 ckit...g jenjalan ke tapi jangan jalan x hala tuju yang boleh buang masa...beriadhah ke..main bowling ke..buat jualan langsung ke..(sape yang buat jualan kecil2an)..

5) Bergaullah dengan kawan2 kita sebaiknya..kita x boleh hidup sensorang..memanglah cukup Allah sebagai pendamping tapi, Allah jadikan hambaNya berbilang bangsa dan kaum, ada laki dan perempuan untuk kita saling berkenalan dan membantu..x cayalah kita boleh buat semua benda sensorang kan? kan? Pape masalah, kongsi...jangan dok pendam je memanjang..manusia ni takkan dapat tampung semu2 benda ni sorang2..suatu masa dia akan meletup dan dirinya sendiri terkorban..ish3..xnk3!



Sebagai kesimpulan...hehe..taktau nak simpul apa...cukup lah sampai sini untuk peringatan bersama k!..Chow!

Assalamu'alaykum wbt!


Saturday, October 9, 2010

..ujian hati..

sedih sangat hari ni...tapi, x patut jugak rasa sedih camni...disebabkan kesalahan blok keta org, k.ngah kena tengking, kena marah..sampai ugut nak pecah keta...even dah mintak maaf...kawan cakap maybe ni kaffarah dosa kot dan pengajaran...sebolehnya nak husnu dzon dengan mamat tu..tapi, entahlah..kawan cakap lagi, jangan fikir sangat pasal tu...memang tak fikir tapi teringat-ingat..mujur dia tak buat apa-apa, just marah je..ya Allah, seram betul..semoga k.ngah lebih berhati-hati lagi...tapi, nape sampai dia marah sangat? huhu...jangan la kejadian ni berulang lagi...

:'(- kalau boleh memang taknak airmata ni menitis disebabkan benda-benda remeh macam ni, tapi kalau dah hati perempuan..hmm...tak kuat lagi k.ngah rupanya...tak pasal2 x boleh tdo malam ni..Allah....

:) so k.ngah kena kuat lagi ye! tahan perasaan tu...kuatkan hati lagi, banyakkan istighfar...banyak lagi hal-hal lain nak kena fikir..chaiyok! aja-aja fighting...hmmm...(baru ckit ujian)


Thursday, October 7, 2010

..masamnya muka dia...ish!


Apabila penat, letih, marah, sedih, tertekan dan pelbagai rasa buruk menjengah hati, kita akan bermuka masam. Menunjukkan muka tidak berdaya dan muka keletihan. Sudah menjadi kebiasaannya manusia apabila mengalami tekanan, berada dalam keletihan, berada dalam suasana emosi yang tidak elok, akan membuat muka masam dan sedih. Ini adalah tindak balas normal bagi seorang manusia.

Namun, bagi seorang pemimpin dan seorang dae’I bermuka masam, ia bukanlah tindak balas normal yang patut ada padanya. Apabila seorang pemimpin menunjukkan muka masam, letih dan gundah pada orang yang dipimpinnya, bagaimanakah reaksi orang-orang yang dipimpinnya? Apabila seorang daei menunjukkan muka masam, letih dan gundah pada madu’, bagaimanakah reaksi madu’?

Apabila kita membawa muka masam, mood negative dan aura yang buruk bersama kita ke dalam sesuatu perjumpaan dan apabila bertemu sahabat-sahabat dan sesiapa sahaja, kita secara tidak langsung akan memalitkan rasa teruk kita kepada orang sekeliling. Sahabat-sahabat kita yang mulanya bersemangat dan gembira, akan bertukar menjadi lesu, lemah dan sedih apabila kita membawa mood sebegini dalam perjumpaan. Membawa mood negative akan mengeruhkan suasana dan menjadikan suasana tegang. Cukuplah hanya walau seorang sahaja yang membawa muka masam dan 10 lagi membawa muka ceria, pasti ia akan memberi kesan sekurang-kurangnya kepada 5 orang yang membawa muka ceria ini. Begitulah padahnya membawa muka masam.

Sesuatu amalan atau perkara yang hendak dilakukan secara berjemaah, perlu dilakukan dengan semangat, iltizam dan rasa senang hati. Jika seorang membawa muka masam, yang lainnya turut terkesan sama. Ada yang berfikiran, “ish orang tgh bad mood takkan aku nak hepi-hepi”. Maka dia pun , dari tingkah laku bersemangat dan riang ria, mengambil langkah setapak kebelakang dan menjadi lebih diam dan pasif. Ada pula yang berfikiran, “ Ish, apa kena dengan mamat sekor nih?Moody jer. Ala, xbest laa nak wat kejer camnih”. Semangat dan mood kita untuk berkerja akan dibawa turun oleh mood negative orang lain.

Kesannya menjalar dalam diri orang lain tanpa kita sedari. Kalau anda betul-betul perhatikan dan analisis situasi anda, dimana anda dalam keadaan bersemangat, gembira dan terbuka, pergi menghadiri perjumpaan, latihan atau perbincangan misalnya, apabila ada seorang dikalangan anda yang bermuka masam, sepanjang perjumpaan tersebut, motivasi dan keadaan diri anda akan berubah beransur-ansur sehingga anda menjadi lemah dan tidak bertenaga.

Kesan yang paling ketara berlaku ialah apabila, didalam perjumpaan atau perbincangan tersebut, anda semua berhadapan dengan satu krisis dan masalah dan masing-masing cuba bersama-sama mencari jalan penyelesaian. Sepatutnya kita menangani masalah dan krisis dalam keadaan siap sedia, bersemangat dan tabah. Tetapi dengan kehadiran seorang yang bermuka masam, suasana mencari jalan penyelesaian akan menjadi suasana yang sangat tegang tetapi lemah dan tidak bermaya. Perjumpaan dan perbincangan yang dimulakan dengan semangat dan iltizam, akhirnya menjadi lesu dan tidak bertenaga kerana seorang membawa muka masam dan diakhiri tanpa sebarang resolusi yang bernas.

Inilah bahana membawa muka masam. Maka sebagai seorang pemimpin dan daei, yg menggalas tanggungjawab yang tinggi, membawa muka masam adalah sesuatu yang patut kita elakkan. Seperti Rasulullah hendaklah kita bermuka manis dan sentiasa tersenyum. Kita manusia biasa yang lemah pastinya kadang kala tidak mampu menahan kesedihan dan menyerap tekanan. Namun kita perlu sentiasa dan kerap berjumpa dengan sahabat dan masyarakat.

Allah telah menegur Nabi Muhammad s.a.w di dalam Surah Abasa ayat 1 hingga 3

Maksudnya : Dia (Muhammad) berwajah masam dan berpaling. Kerana seorang buta telah dating kepadanya(Abdullah bin Ummi Maktum).Dan tahukan engkau barangkali dia ingin menyucikan dirinya (dari dosa).

Menurut Tafsir Ibnu Kathir, Ulama berpendapat bahawa suatu hari, Rasulullah s.a.w sedang berbicara dengan seorang pemimpin terkemuka Quraysh dengan harapan dia akan memeluk islam. Sedang Rasulullah s.a.w berbicara dengannya, Abdullah bin Ummi Maktum dating kepada baginda dan dia adalah salah seorang yang memeluk islam diawal waktu. Ibnu Maktum bertanya Rasulullah tentang sesuatu yang mustahak padanya. Rasulullah s.a.w mengharapkan pemimpin Quraysh tersebut mendapat petunjuk maka Baginda menyuruh Ibnu Maktum untuk tunggu sebentar sementara Baginda menhabiskan perbualanya bersama pemimpin tersebut. Baginda kemudia bermasam muka dan berpaling dari Ibnu Maktum untuk menghadap pemimpin tersebut.

Lalu turunlah ayat diatas menegur Baginda supaya tidak memasamkan muka dan berpaling dari seseorang. Sedarkh kita bahawa kita sering menunjukkan muka masam kepada sahabat dan mad’u tatkala kita dilanda masalah. Apabila mereka menegur kita, kita mencebik bibir member muka msam dan tidak bermaya.

Seorang pemimpin dan dai’e tidak boleh bermuka masam kepada orang bawahannya. Kita sering membuat muka tidak bermaya tatkala kita letih dan sakit. Contohilah Rasulullah yang sentiasa tersenyum walaupun baginda letih dan sakit. Contoh paling nyata adalah tatkala ajal mengundang baginda untuk pulang ke Hadrat Allah. Baginda masih mampu tersenyum walaupun keperitan maut itu hanya Allah yang tahu. Baginda tersenyum untuk menenangkan hati umat baginda supaya mereka tidak takut dan kecoh dengan keuzuran baginda. Seorang pemimpin perlu menenangkan keadaan supaya tiada kekecohan yang timbul berpunca dari kita.


Sepertinya bait-bait lirik lagu ‘Pemergianmu’ nyanyian In Team

Kau Masih Tersenyum, Mengubat Lara,

Selindung derita yang kau rasa,

Senyuman yang mententeramkan,

Setiap insan yang kebimbangan

Bagaimana mungkin kita menyampaikan mesej-mesej tentang keindahan nilai-nilai islam tatkala wajah kita sugul tidak bermaya? Adakah kita mampu untuk meyakinkan mad’u akan kepentingan dakwah tatkala kita gagal melakukan satu tugas dakwah yang paling mudah iaitu tersenyum, namun paling sukar dilakukan tatkala emosi tidak menentu. Kita bukanlah ingin menjadi seorang badut untuk menghiburkan orang, namun dengan senyuman dan muka manis, kita mampu membuat orang sekeliling kita berasa tenang dan aman. Di dalam senyuman yang penuh kepahitan itu, terpancar ketabahan menggalas sebuah tugas dakwah, tercermin kesungguhan menegakkan islam, tersinar sebuah pengharapan melihat islam kegemilangan islam suatu hari nanti.

Sepertinya senyum itu berjangkit, bermuka masam itu juga berjangkit. Maka janganlah menjangkiti orang lain dengan muka masam kita. Bermasam muka akan menimbulkan rasa risau dihati sahabat, menimbulkan rasa tidak tenang dalam hati mereka, menimbulkan rasa tidak gembira dalam jiwa.

p/s: tazkirah untuk diri sendiri jugak~