Sunday, March 7, 2010

..DAIE juga manusia..


Buku tulisan Muhammad Abduh setebal 170 m/s ini seringku bawa ke mana-mana..taktau kenapa tapi aku suka sgt bc buku ni. Tengok ayat di depan "Meluruskan Perilaku Keliru di Jalan Dakwah" sgt suka ku tatap..macam ada kaitan je kan? Hehe..

Apa yang menarik dalam buku ni ialah ia menceritakan tentang perilaku2 kita as seorang daie yang lebih kepada kesalahan..yang kita x sure btul ke tidak apa yang aku buat ni? Rasa macam x salah tapi cam ok je pun ada gak..confuse la pulak kan...
em..

Ni antara yang dipetik di m/s 3 di bahagian mukaddimah:
Kesalahan-kesalahan yg merosak pahala besar;

a) Ucapannya merugikan diri sendiri
b) Menyimpang dari kejujuran dan kenyataan
c) Tidak sesuai antara ucapan dan perbuatan
d) Ada perbazaan lahiriah dan batiniah
e) Ada pertentangan antara kenyataan dan kewajiban
f) Dalam dakwahnya terdapat perilaku yang keliru dan perbuatan yang tidak menyenangkan hingga membahayakan dakwahnya. Lalu menjadi fitnah bagi orang lain dan dakwah itu sendiri.

Kata-kata Syed Qutb:
"Kata-kata akan mati dan membatu jika tidak keluar dari keyakinan yang jujur. Jika kata-kata tidak keluar dari hati yang yakin, tak seorang pun yang akan mempercayainya sebagai kebenaran sampai orang yang mengucapkannya berubah menjadi contoh hidup dan manifestasi ucapannya."

Berhati-hatilah dengan setiap perilaku kita..lebih muhasabah untuk diri sendiri yang terkadang tidak sedar apa yang dilakukan..astaghfirullahal 'azim....

Last but not least, orang yang kehilangan sesuatu tidak akan mampu memberikan sesuatu itu. Benarlah apa yang dikatakan; "Dirikanlah negara Islam dalam hati kalian, nescaya ia akan berdiri dibumi kalian!."...

2 comments:

+akufobia+ said...

menghilangkan silap yang pernah selalu terbuatkan.

kahfi8 said...

sape penulis n penerbit nye yea?